Consolidarea clădirilor cu risc seismic rămâne o prioritate majoră a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și a mandatului meu pentru că dezvoltarea unei țări nu se poate face doar reacționând la situații de criză sau stimuli sporadici ori investind doar atunci când ceva ne surprinde sau ne sperie.
În condițiile în care, în ultimii 30 de ani, s-au consolidat din bani publici doar 26 de clădiri, dintre care 19 în Capitală, a fost necesară o schimbare de paradigmă în abordarea situației clădirilor cu risc seismic.
Această schimbare s-a produs: avem viziune, avem bani, avem legislație, dar avem nevoie și de implicarea tuturor autorităților locale, întrucât reducerea riscului seismic atât la clădirile publice, cât și la blocurile de locuințe este o responsabilitate comună, iar măsurile propuse se adresează deopotrivă cetățenilor și autorităților.
Astfel, derulăm Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, pentru care am semnat recent 3 contracte de finanțare, în valoare totală de 124.050.098,37 de lei, care vizează consolidarea Școlii Gimnaziale Calotești din comuna Budeasa (jud. Argeș), a Palatului Administrativ din județul Dâmbovița și a Liceului „Voievodul Mircea” din Târgoviște.
Încurajez toți edilii și responsabilii din administrația locală și centrală să aplice pentru finanțare, pentru că avem școli, spitale, clădiri publice, blocuri de locuințe inventariate care așteaptă de ani de zile să intre în procesul de consolidare și reabilitare antiseismică.
Oferim sprijin financiar și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 282 milioane de euro, pentru 238 de clădiri (blocuri de locuințe, spitale și școli), fiind semnate toate contractele de finanțare, iar 59 de proiecte sunt deja în etapa de implementare, cu lucrările de construcții începute.
Nu în ultimul rând, prin Programul ”Școli sigure și sănătoase”, identificăm și reabilităm școlile cu risc seismic sau cu vulnerabilități care afectează semnificativ procesul educațional, iar, prin Programul ”Mihail Cantacuzino”, vom consolida clădirile spitalelor publice și alte clădiri din sistemul de sănătate, parte a infrastructurii critice.
Siguranța oamenilor care trăiesc, lucrează sau trec zilnic pe lângă aceste clădiri este primordială, iar Ministerul Dezvoltării este pregătit să susțină efortul de consolidare, efectele pozitive nefiind strict estetice sau structurale, ci și economice și sociale pe termen lung!
The post Adrian Veștea: Consolidarea clădirilor cu risc seismic rămâne o prioritate majoră first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.