Protestele din Brașov au intrat în a treia zi consecutivă, cu fermieri și transportatori determinați să-și facă auzite nemulțumirile. În timp ce transportatorii păstrează aceleași revendicări ca în prima zi de protest, fermierii brașoveni aduc în discuție o nouă „furie”: lista alimentelor plafonate și presiunea pentru scăderea prețului laptelui la poarta fermei.
Robert Lukacs, unul dintre fermierii implicați în protest, a declarat că fermierii au fost contactați în timpul protestului de marți și li s-a cerut să reducă prețul laptelui la poarta fermei. Această presiune asupra fermierilor pentru a plafona prețurile alimentelor începe să fie resimțită și de către aceștia, generând noi motive de nemulțumire în rândul participanților la protest.
Fermierii au subliniat că nimeni nu a inițiat un dialog cu ei, iar lipsa de comunicare îi determină să amenințe cu acțiuni mai incisive, inclusiv blocarea intrărilor în oraș. De asemenea, transportatorii nu renunță la proteste, susținând că niciuna dintre revendicările lor nu a fost ascultată.
Protestatarii sunt hotărâți să continue manifestațiile până când Guvernul le va lua în considerare cererile.
Într-o mișcare concomitentă la nivel european, fermierii din Franța, Germania, Belgia, Italia și inclusiv România au obținut primele concesii de la Uniunea Europeană. Comisia Europeană a anunțat o derogare de un an pentru agricultori de la legea care îi obligă să lase 4%-7% din teren nelucrat, pentru a restabili sănătatea solului și a crește biodiversitatea.
De asemenea, Bruxelles-ul va prelungi cu un an scutirea de taxe pentru importurile de produse alimentare din Ucraina, cu condiția ca piața să nu fie inundată. Propunerea Comisiei Europene vine ca răspuns la temerile fermierilor legate de venituri și se așteaptă să fie votată în următoarele zile de statele membre ale UE.
Opoziția față de regula care impune lăsarea unui procent din teren nelucrat a alimentat proteste în mai multe țări europene, iar măsura va fi votată în curând de statele membre, având aplicare retroactivă începând cu 1 ianuarie 2024.
Protestele fermierilor din Brașov se înscriu astfel într-un context european mai amplu, unde agricultorii își fac simțită vocea și solicită schimbări în politica agricolă și comercială.
The post A treia zi de proteste în Brașov: Fermierii și transportatorii cer scăderea prețurilor și susțin protestele din întreaga Europă! first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.