Epidemia de tuse convulsivă pune în alertă medicii din toată țara, în special din Capitală, unde cazurile de îmbolnăvire au explodat după începutul anului școlar. Cel puțin 10 copii ajung zilnic cu simptome severe de tuse convulsivă la fiecare unitate de primiri urgențe din București. Multe cazuri necesită internare imediată, iar pentru sugari, boala poate fi fatală, impunând internarea obligatorie.
De la izbucnirea epidemiei, doi copii au murit, iar medicii avertizează că în absența tratamentului, afecțiunea poate duce la complicații grave. Mihai Craiu, medic primar de boli infecțioase la IOMC, subliniază gravitatea tusei convulsive: „Nu reușesc să expire, pentru că acest act de tuse este controlat în mod anormal de creier. În ultima lună, am avut 5 pacienți care au necesitat intubare și ventilare mecanică pentru a fi salvați.”
Durata așteptării la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Gomoiu din Capitală poate depăși 3 ore din cauza fluxului mare de cazuri. Medicii anticipează că, în ritmul actual, timpul de așteptare s-ar putea dubla în următoarele săptămâni.
Tusea convulsivă, cauzată de bacteria Bordetella pertussis, se manifestă prin episoade intense de tuse care pot dura până la 100 de zile, mult peste durata unei răceli obișnuite. Medicii avertizează părinții să fie vigilenți și să solicite ajutor medical rapid în cazurile suspecte.
The post Epidemie de tuse convulsivă după prima lună de școală first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.