Postul Paștelui, cel mai lung post de peste an, dar și cel mai aspru și mai greu de ținut, a început. Postul durează 40 de zile și se încheie pe data de 5 mai anul acesta, în Duminica Învierii. Postul Mare reprezintă o perioadă de pregătire spirituală pentru toți credincioșii, pentru a sărbători Îvierea Domnului.
Spre deosebire de Postul Crăciunului, care este mai permisiv în ceea ce privește zilele cu dezlegare la pește, Postul Paștelui este mai aspru, având doar două zile în care credincioșii pot consuma acest tip de carne (de Buna Vestire și de Florii).
Postul Paștelui amintește de postul ținut de Mântuitorul Iisus Hristos (de 40 de zile și 40 de nopți), înainte de a începe propovăduirea Evagheliei, dar și de postul lui Moise, înainte de a primi Tablele Legii (Decalogul).
Conform tradiției bisericii, credincioșii care vor să țină Postul Mare trebuie să aibă în vedere câteva reguli importante. Pe toată durata postului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză sau alte derivate din acestea.
Nu se mănâncă nici măcar pește sau fructe de mare, cu excepția zilelor cu dezlegare la pește. În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează. De asemenea, nu se fac nunți și nu se organizează botezuri.