Această inițiativă are loc în ultima duminică din luna octombrie, atunci când sunt programate peste 100 de focuri de veghe, ca parte a unui demers prin care se dorește autonomia Ținutului Secuiesc.
Conform informațiilor, aceste focuri de veghe au fost aprinse pe culmile munților și dealurilor din apropierea localităților participante, iar în cadrul acestor evenimente a fost citit manifestul Consiliului Național Secuiesc (CNS), care susține cererea de autonomie pentru Ținutul Secuiesc.
Focurile de veghe au fost inițiate pentru prima dată în 2015, cu scopul de a marca și a evidenția granițele Ținutului Secuiesc, care se suprapun în mare parte cu granițele lingvistice și culturale existente în teritoriu.
Proclamația privind aceste focuri de veghe, semnată de Balázs Izsák, evidențiază faptul că autonomia teritorială ar putea contribui la securitate, pace și prosperitate în regiune. De asemenea, se menționează că populația din zonele locuite de secui continuă să susțină autonomia teritorială, chiar și în ciuda tensiunilor internaționale.
Balázs Izsák a subliniat că demersul lor este pașnic și că ei urmează calea legală pentru a-și exprima aspirațiile. El a menționat: „Noi nu amenințăm, noi perseverăm. Mergem pe calea legală, folosind mijloace pașnice. Însă lumea și securitatea sunt amenințate de acele forțe, puteri și foruri care ignoră o aspirație pașnică.”
Totuși, merită menționat că autonomia teritorială este respinsă de România și, potrivit Constituției, este imposibil de acordat. Ținutul Secuiesc este o regiune istorică a României, situată în sud-estul Transilvaniei, pe teritorii care se află administrativ în principal în județele Covasna și Harghita, dar și în parte din Mureș, Alba, Bacău, Cluj și Neamț.