Un studiu realizat de Dynata, comandat de Revolut cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii, scoate la iveală obiceiurile financiare ale românilor.
Aproape 44% dintre respondenți au declarat că ar renunța la achiziționarea unei mașini noi, iar 30% la o casă, pentru a-și permite anumite „pofte trecătoare”.
Rezultatele au fost extrase dintr-un sondaj realizat în septembrie 2024 pe un eșantion de 21.000 de consumatori, dintre care 1.000 sunt români.
Conform studiului, atitudinea față de economii și priorități financiare diferă mult între generații. Generația Z pune bani deoparte pentru vacanțe și educație (14%), în timp ce Milenialii asociază starea de bine cu o plasă de siguranță financiară (56%), iar seniorii (57%) consideră economiile esențiale pentru a face față vremurilor imprevizibile.
Pentru Boomeri, dorința de economisire este puternică în ciuda provocărilor financiare.
Românii economisesc în primul rând pentru a se simți în siguranță, dar nu toți sunt dispuși să renunțe la mici bucurii de moment.
Doar 27% strâng bani pentru vacanțe, iar 23% pentru plăceri mărunte. În schimb, 54% dintre români definesc „starea de bine” financiară prin menținerea unui fond de rezervă, iar 35% o asociază cu o gestionare responsabilă a banilor.
Cheltuielile neprevăzute și veniturile limitate rămân principalele obstacole în calea economisirii, resimțite diferit de generații.
Totuși, disciplinei financiare și strategiei de economisire le sunt alocate importanță de către români, care devin tot mai dornici să își valorifice economiile pentru a-și asigura stabilitate financiară și bunăstare pe termen lung.
Sursa foto: Shutterstock
The post STUDIU: Pe cheltuie banii românii. Își sacrifică planurile mari pentru dorințe de moment first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.